Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over het aanmeldsysteem

Hieronder geven we een antwoord op enkele veel voorkomende vragen.

Heb je toch nog een andere vraag?
Contacteer dan de helpdesk. Onze medewerkers helpen je graag verder.  

Maandag tot vrijdag tussen 9 en 16 uur.
Van september tot december van 9 tot 12.30 uur.
Jaarlijks gesloten van 15 juli tot 15 augustus en tijdens de kerstvakantie.
   

Telefoon: 0800 62 185
E-mail: helpdesk.meldjeaan@antwerpen.be

Heb je hulp nodig om aan te melden?
Dan kan je naast de helpdesk ook een school buitengewoon secundair onderwijs of je CLB contacteren. 

 

1. Moet ik mijn kind aanmelden?

Aanmelden is niet verplicht, maar als je je kind niet aanmeldt, kan je het pas vanaf 31 mei 2021 inschrijven in een school voor buitengewoon secundair onderwijs. Op dat moment zullen in de verschillende opleidingsvormen en types van de verschillende scholen nog weinig plaatsen beschikbaar zijn. Je kind aanmelden is dus sterk aan te raden.

Kinderen die recht hebben op voorrang moeten niet aanmelden. Deze kinderen worden rechtstreeks ingeschreven op de school zelf. Wil je weten of je kind recht op voorrang heeft zie vanaf vraag 28

2. Waarom aanmelden? 

Begin dit schooljaar besliste het Lokaal Overlegplatform Antwerpen secundair om een gezamenlijk aanmeldsysteem ‘Meld je aan’ te gebruiken. Zo willen de scholen ervoor zorgen dat zo veel mogelijk kinderen in de school van hun keuze kunnen inschrijven. Daarnaast willen de directies ook voorkomen dat er wachtrijen aan de schoolpoorten ontstaan.

3. Wat is meld je aan?

Meld je aan’ is een centraal aanmeldsysteem op initiatief van het lokaal overlegplatform (LOP) secundair onderwijs Antwerpen in samenwerking met de stad Antwerpen. In Antwerpen werken alle scholen voor buitengewoon secundair onderwijs van alle netten met dit online aanmeldsysteem. Daarnaast sluit ook de Regenboog uit Lier aan. Via ‘Meld je aan’ heeft iedereen evenveel kans om zijn of haar kind in te schrijven in een school van keuze en ontstaan er geen wachtrijen aan de school.

4. Heb ik met dit aanmeldsysteem nog een vrije schoolkeuze?

Je kiest vrij voor welke school of scholen je je kind aanmeldt. Op die manier krijg je enkel een toewijzing of een wachtplaatsnummer bij de scholen waarvoor je koos.

Als er meer kinderen willen inschrijven dan er plaatsen zijn in een school, dan worden de beschikbare plaatsen op een eerlijke en transparante manier verdeeld via Meld je aan. Elk kind heeft evenveel kans op een plek.

5. Voor welke scholen kan ik mijn kind aanmelden via Meld je aan? 

Alle Antwerpse scholen voor buitengewoon secundair onderwijs, werken via het online aanmeldsysteem ‘Meld je aan’. Daarnaast sluit ook de Regenboog uit Lier aan. Je kan je kind aanmelden voor alle scholen die in aanmerking komen volgens het verslag voor toegang tot het buitengewoon secundair onderwijs. 

6. Hoe is het buitengewoon secundair onderwijs georganiseerd?

Opleidingsvormen: 

 • Opleidingsvorm 1: sociale aanpassing. Deze opleidingsvorm geeft een sociale vorming met het oog op een integratie in een beschermd leefmilieu.
 • Opleidingsvorm 2: sociale aanpassing en arbeidsgeschiktmaking. Deze opleidingsvorm geeft een algemene en sociale vorming en een arbeidstraining met het oog op integratie in een beschermd leef- en werkmilieu.
 • Opleidingsvorm 3: beroepsonderwijs. Deze opleidingsvorm geeft een sociale vorming en een beroepsvorming met het oog op integratie in een gewoon leef- en werkmilieu. Er worden verschillende opleidingen georganiseerd. 
 • Opleidingsvorm 4: algemeen, beroeps-, kunst- en technisch onderwijs. Deze opleidingsvorm geeft een voorbereiding op een studie in het hoger onderwijs en op de integratie in het actieve leven. De studierichtingen komen overeen met de studierichtingen uit het gewoon voltijds secundair onderwijs.

Types

 • Type basisaanbod: voor kinderen met specifieke onderwijsbehoeften voor wie het gemeenschappelijk curriculum met redelijke aanpassingen niet haalbaar is in een school voor gewoon onderwijs 
 • Type 2: voor kinderen met een verstandelijke beperking 
 • Type 3: voor kinderen met een emotionele of gedragsstoornis, maar zonder verstandelijke beperking 
 • Type 4: voor kinderen met een motorische beperking
 • Type 6: voor kinderen met een visuele beperking
 • Type 7: voor kinderen met een auditieve beperking of een spraak- of taalstoornis
 • Type 9: voor jongeren met een autismespectrumstoornis, maar zonder verstandelijke beperking

Let op: de opleidingsvorm en het type hangen af van het verslag voor toegang tot het buitengewoon secundair onderwijs dat jullie ontvingen van het CLB. 

7. Hoe schrijf ik mijn kind in voor het buitengewoon secundair onderwijs? 

Voor het buitengewoon secundair onderwijs heb je een verslag voor toegang tot het buitengewoon secundair onderwijs van het CLB nodig. In dat verslag staat naar welke opleidingsvorm en welk type je mag. Kinderen met voorrang schrijven zich rechtstreeks in de school in (meer info vanaf vraag 28). De anderen melden zich eerst aan via ‘Meld je aan’ buitengewoon secundair onderwijs (meer info vanaf vraag 11). 

8. Wat is inclusief onderwijs?

Inclusief onderwijs zorgt ervoor dat leerlingen met een verslag voor toegang tot het buitengewoon secundair onderwijs toch school kunnen lopen in een school voor gewoon secundair onderwijs.

Heeft je kind een verslag voor toegang tot het buitengewoon secundair onderwijs en wil je hem of haar inschrijven in een school voor gewoon secundair onderwijs? Neem dan contact op met de helpdesk op het nummer 0800 62 185. Het is belangrijk dat je correct aanmeldt. Je kan ook een online informatiesessie inclusief onderwijs volgen op dinsdag 2 maart 2021 om 19 uur. Schrijf je in via de helpdesk van ‘Meld je aan’. 

9. Waar vind ik meer informatie over de studiemogelijkheden voor mijn kind? 

Vraag raad in de huidige school van je kind of maak een afspraak met je CLB. Ook op de website www.onderwijskiezer.be vind je extra informatie over studierichtingen in het buitengewoon secundair onderwijs. Je vindt deze info ook in onze brochure.

10. Waar moet ik rekening mee houden als ik een school voor mijn kind kies? 

Een goede school is een school waar jouw kind zich thuis voelt en zijn of haar talenten en interesses kan ontwikkelen. Elke school heeft een andere aanpak. Laat je kind dus mee kiezen naar welke school het wil gaan en bezoek de scholen tijdens hun infomomenten. Omwille van de coronamaatregelen is de kans klein dat de infomomenten fysiek kunnen doorgaan. Scholen zullen inzetten op digitale alternatieven. Info hierover vind je op de website van de school. Neem zeker ook een kijkje bij “info over scholen” op deze website, daar vind je de scholenzoeker. Die geeft je alle nodige info over de scholen en hun infomomenten of digitale alternatieven. 

11. Wanneer moet ik mijn kind aanmelden?

Aanmelden kan tussen maandag donderdag 22 april 2021 (vanaf 9.30 uur) en vrijdag 7 mei (tot 17 uur). Dat doe je via deze website. Het tijdstip waarop je je kind aanmeldt in deze periode heeft geen enkele invloed op de verdeling van de vrije plaatsen. Het is dus geen race tegen de tijd. Maar meld je wel aan binnen de aanmeldingsperiode. Als je vergeet aan te melden heeft je kind minder kans op een plaats in je voorkeurschool. 

12. Wanneer worden de vrije plaatsen gepubliceerd?

Vanaf 3 maart 2021 vind je op deze website bij ‘info over scholen’ een overzicht van de vrije plaatsen voor de start van de voorrangsperiode. Vanaf 21 april 2021 vind je op dezelfde plaats een overzicht van de resterende vrije plaatsen voor de start van de aanmeldperiode

13. Wat heb ik nodig om mijn kind aan te melden?

Je verslag voor toegang tot het buitengewoon secundair onderwijs, je rijksregisternummer, je voorkeurslijst en een computer met internet.

Heeft je kind geen rijksregisternummer? Neem dan contact op met je CLB.

14. Waar vind ik het rijksregisternummer van mijn kind?

Je vindt dit op de ISI+kaart, op de achterkant van de identiteitskaart of op het kleefbriefje van de mutualiteit. Het nummer bestaat uit 11 cijfers. Het eerste blok van 6 cijfers is de geboortedatum van je kind, maar omgekeerd. Dus eerst het jaar, dan de maand en daarna zijn/haar geboortedag. Stel dat je kind geboren is op 18 juni 2001, dan lees je 010618.

15. Hoe meld ik mijn kind aan voor OV1?

Je volgt alle stappen. Bij stap 2 de pagina van de “kind gegevens” selecteer je de gewenste opleidingsvorm (OV1), het gewenste type en de geadviseerde klasgroep. In dit document vind je een omschrijving van de verschillende klasgroepen. Twijfel je? Neem contact op met de school waarvoor je wil aanmelden. 

16. Hoe meld ik mijn kind aan voor OV2? 

Je volgt alle stappen. Bij stap 2 de pagina van de “kind gegevens” selecteer je de gewenste opleidingsvorm (OV2), het gewenste type en de geadviseerde fase. In dit document vind je een omschrijving van de verschillende fases. Twijfel je? Neem contact op met de school waarvoor je wil aanmelden. 

17. Hoe meld ik mijn kind aan voor OV3?

Je volgt alle stappen. Bij stap 2 de pagina van de “kind gegevens” selecteer je de gewenste opleidingsvorm (OV3), het gewenste type, de geadviseerde fase en de gewenste opleiding.  Moet je je kind aanmelden voor het observatiejaar, dan kan je nog geen opleiding kiezen.  Binnen OV 3 kan je voor maximaal 4 opleidingen aanmelden

18. Hoe meld ik mijn kind aan voor OV4?

Je volgt alle stappen. Bij stap 2 de pagina van de “kind gegevens” selecteer je de gewenste opleidingsvorm (OV4), het gewenste type, het jaar waarvoor je wil aanmelden en de studierichting. Binnen OV 4 kan je voor maximaal 4 studierichtingen aanmelden.

19. Wat betekenen klasgroepen in OV1 en fases in OV2? 

In OV1 werkt men met verschillende klasgroepen. In dit document vind je hier meer informatie over.  

In OV2 werkt men met verschillende fases. In dit document  vind je hier meer informatie  over. 

20. Hoe wijzig ik mijn gegevens op 'Meld je aan'?

Je kan je gegevens wijzigen tijdens de volledige aanmeldperiode. Hiervoor log je in met je gebruikersnaam en paswoord en open je je dossier. Problemen? Bel de helpdesk op het gratis nummer 0800 62 185.  

21. Wat gebeurt er na mijn aanmelding?

Na de aanmeldperiode worden alle vrije plaatsen verdeeld onder de aangemelde kinderen. Onder vraag 31 vind je terug hoe de vrije plaatsen verdeeld worden. De resultaten worden bekend gemaakt op  vrijdag 28 mei 2021.

Op die dag krijg je een e-mail en een bericht in je postvak op deze website. Daarin staat of je je kind kan inschrijven. Als je geen e-mailadres hebt opgegeven, ontvang je ook een brief.

Inschrijven kan van maandag 31 mei 2021 tot en met vrijdag 18 jun 2021. Neem ten laatste op vrijdag 18 juni 2021 contact op met de school om een afspraak te maken en na te gaan hoe je kan inschrijven.

22. Wat is een mededeling niet-gerealiseerde inschrijving?

Een mededeling van niet-gerealiseerde inschrijving is het officieel bewijs van de plaats van jouw kind op de wachtlijst van een school. Je krijgt voor elke school waar je kind op de wachtlijst terecht kwam een aparte mededeling van niet-gerealiseerde inschrijving. 

23. Hoe werkt een wachtlijst voor een school?

Het systeem kent steeds een plek toe in de hoogst mogelijke school van voorkeur. Is dit niet jullie eerste keuze dan komt je kind automatisch op de wachtlijst van de scholen die hoger op jullie voorkeurslijst stonden. Dit geldt voor elke klasgroep en elke opleiding/studierichting afzonderlijk. Als je je kind voor meerdere opleidingen/studierichtingen aanmeldde dan kan je kind dus op meerdere wachtlijsten voor dezelfde school terecht komen. 

Als er een plaats vrijkomt voor jouw kind, neemt de school contact met je op. Zo kan je er misschien toch nog inschrijven. Dat kan ook nog als je je kind ondertussen al in een andere school hebt ingeschreven. Opgelet: als je achteraf inschrijft in een hogere school van voorkeur, dan wordt je kind automatisch van de wachtlijst geschrapt van de scholen die voor dezelfde opleiding/studierichting lager op jullie voorkeurslijst stonden. De wachtlijst is geldig tot 7 oktober 2021. Na 7 oktober neem je best contact op met de school zelf.

Na de start van de inschrijvingen kunnen er verschuivingen zijn op de wachtlijsten. Wil je weten op welke plaats je kind op de wachtlijst staat, log dan in met je gebruikersnaam en paswoord op deze website.

24. Wat als er geen plaats is voor mijn kind?

Als er geen plaats is voor je kind in de school of scholen waarvoor je het aanmeldde, zijn er volgende mogelijkheden:

- Je kind staat automatisch op de wachtlijst  van de scholen die op jullie voorkeurslijst stonden. Als er een plaats vrijkomt in één van deze scholen, contacteert de school de mensen op de wachtlijst. Zo kan je er misschien toch nog inschrijven. Dat kan ook nog als je je kind ondertussen al in een andere school hebt ingeschreven. Opgelet: als je achteraf inschrijft in een hogere school van voorkeur, dan wordt je kind automatisch van de wachtlijst geschrapt van de scholen die lager op jullie voorkeurslijst stonden. De wachtlijst is geldig tot 7 oktober 2021. Na 7 oktober neem je best contact op met de school zelf. Na de start van de inschrijvingen zullen er verschuivingen zijn op de wachtlijsten. Wil je weten op welke plaats je kind op de wachtlijst staat, log dan in met je gebruikersnaam en paswoord op deze website.

- Je kan je kind tijdens de inschrijvingsperiode inschrijven in een school die nog vrije plaatsen heeft. De vrije inschrijvingen starten op 31 mei  2021 vanaf 9 uur en verlopen via de scholen zelf. Kijk op de website van de school voor meer info over hoe je kan inschrijven of hoe je je aan de wachtlijst van de school kan laten toevoegen. Vanaf vrijdag 28 mei vind je op deze website bij 'info over scholen' een overzicht van de vrije plaatsen.

25. Wat als ik mijn kind niet op tijd heb ingeschreven?

Heb je een plek toegewezen gekregen  via Meld je aan dan moet je je kind inschrijven tussen 31 mei en 19 juni 2021. Ben je je kind vergeten in te schrijven binnen deze voorgeschreven periode, dan heeft het geen recht meer op de plaats in die school. Scholen die nog vrije plaatsen hebben, kan je opzoeken op deze website bij ‘info over scholen’.  

26. Wat als er iets mis is met de aanmelding van mijn kind?

Dan kan je terecht bij de ‘disfunctiecommissie’. De commissie onderzoekt wat er eventueel is misgelopen en geeft een antwoord op je vraag. Vul hiervoor het klachtenformulier in of bel de helpdesk op het gratis nummer  0800 62 185. De disfunctiecommissie bestaat uit leden van het Lokaal Overlegplatform (LOP) secundair onderwijs Antwerpen. De vertegenwoordigers zijn zowel onderwijspartners als niet-onderwijspartners.

Je kan ook een klacht indienen bij de commissie inzake leerlingenrechten. Hiervoor heb je 30 dagen de tijd na het ontvangen van je bericht met het resultaat van je aanmelding. 

27. Hoe moet ik mijn kind inschrijven voor een ander leerjaar in het buitengewoon secundair onderwijs?

Blijf je in de huidige school? Dan stroom je gewoon door. Wil je van school veranderen? Dan moet je je kind eerst aanmelden

28. Heb ik recht op voorrang?

Kinderen met een broer of zus die al ingeschreven is in een school voor buitengewoon secundair onderwijs of waarvan één van de ouders werkt op een school voor buitengewoon secundair onderwijs of kinderen met campusvoorrang, hebben recht op voorrang om in te schrijven in deze school op voorwaarde dat ze de opleidingsvorm en het type die vermeld staan in het verslag voor toegang tot het buitengewoon secundair onderwijs aanbiedt.

Opgelet: broer en zus betekent meer dan dezelfde ouders hebben. Meer uitleg over de criteria vind je bij vraag 31.  

29. Hoe inschrijven met voorrang?

Kinderen met voorrang kunnen rechtstreeks inschrijven in de school. Inschrijven doe je zo:

 • Contacteer de school waar je voorrang hebt.
 • De school informeert je hoe je je kind kan inschrijven
 • Onderteken de leerlingfiche. Dit betekent dat je akkoord gaat met het pedagogisch project(de aanpak van de school).
 • Vraag een bewijs van inschrijving. 
30. Wanneer inschrijven met voorrang?
 • Kinderen met een broer of zus die al ingeschreven is in een school voor buitengewoon secundair onderwijs: tussen 4 maart 2021 en 18 maart 2021
 • Kinderen waarvan één van de ouders op de school werkt: op 19 maart 2021
 • Kinderen met campusvoorrang: tussen 22 maart 2021 en 19 april 2021
31. Moeten broers en zussen dezelfde ouders hebben om voorrang te krijgen? 


Nee, dat hoeft niet. De voorrang geldt voor alle ‘kinderen van dezelfde leefentiteit’. Dat betekent:

• broers en zussen: hebben twee gemeenschappelijke ouders en wonen al dan niet op hetzelfde adres
• halfbroers en halfzussen: hebben één gemeenschappelijke ouder en wonen al dan niet op hetzelfde adres
• kinderen die eenzelfde hoofdverblijfplaats (‘domicilie’) hebben, maar geen gemeenschappelijke ouder(s) hebben, zoals stiefbroers en -zussen  

32. Wat zijn de voorwaarden als ik voor een Antwerpse school voor buitengewoon  secundair onderwijs werk?


Kinderen van personeelsleden in een Antwerpse school voor buitengewoon secundair onderwijs hebben voorrang bij de aanmelding in de school waar ze werken.

Voorwaarden:

• De voorrangsperiode geldt voor alle personeelsleden van een school, ongeacht hun functie: bv. klusjesman, leerkracht, administratief medewerker, pedagogische begeleider of logopedist.
• Op het ogenblik van inschrijving moet je een arbeidscontract van meer dan 104 dagen hebben in de school waar je je kind wil inschrijven. Je hoeft daarom nog geen 104 dagen effectief te hebben gewerkt voor de school op het moment van inschrijving.
• De aard van het contract met de school (bijvoorbeeld voltijds of deeltijds) is niet van belang om voorrang te krijgen.
• Personeelsleden die geaffecteerd zijn aan een school maar tijdelijk aangesteld of tewerkgesteld zijn in een andere school, kunnen in beide scholen gebruik maken van de voorrangsregeling. 

In detail gaat het om de volgende medewerkers:  

 • Personeelsleden als vermeld in artikel 2 van het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van bepaalde personeelsleden van het Gemeenschapsonderwijs en in artikel 4 van het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding, voor zover ze geaffecteerd zijn aan of aangesteld zijn in een school.
   
 • Personeelsleden die via een arbeidsovereenkomst werden aangeworven door een schoolbestuur en tewerkgesteld worden in de school
33Heeft mijn kind voorrang als ik voor een school voor buitengewoon basisonderwijs werk?


Nee, je kind heeft geen voorrang in een school voor buitengewoon secundair onderwijs als jij voor een buitengewone basisschool werkt. 

34 Heeft mijn kind voorrang in een school van dezelfde scholengemeenschap waarvoor ik werk?


Nee, je kind heeft enkel voorrang in de school voor buitengewoon secundair onderwijs waar je werkt. 

35. Wat is campusvoorrang?

Campusvoorrang betekent dat leerlingen van een basisschool voor buitengewoon onderwijs voorrang krijgen wanneer ze zich inschrijven in de school voor buitengewoon secundair onderwijs die op dezelfde campus ligt. Weet je niet zeker of je recht hebt op campusvoorrang? Neem dan contact op met de school van jouw zoon of dochter.

36. Hoe worden de vrije plaatsen verdeeld?

De vrije plaatsen worden eerst verdeeld onder de kinderen die recht hebben op voorrang. De resterende vrije plaatsen worden verdeeld onder de kinderen die zich aangemeld hebben via Meld je aan:  

 • Na de aanmeldperiode geeft een deurwaarder elk kind een willekeurig nummer, per school en per klasgroep waarvoor het aangemeld is. 
 • Kinderen met het laagste nummer krijgen de vrije plaatsen voor de klasgroep waarvoor ze werden aangemeld. 
 • Eerst krijgt nummer 1 een plaats, dan nummer 2, dan 3 ... tot alle plaatsen van de klasgroep zijn opgevuld. 
 • Een kind dat op meerdere scholen voor een bepaalde klasgroep een plaats heeft, krijgt enkel een plek op de school die het hoogst op zijn voorkeurslijstje stond. De andere plaatsen komen dan vrij voor andere kinderen.
 • In een laatste ronde checkt het programma of er keuzes zijn die elkaar blokkeren: kregen er kinderen een ticket in elkaars eerste school van voorkeur? Dan worden die tickets automatisch geruild.
37. Heeft mijn kind recht op leerlingenvervoer?

Elke leerling in het buitengewoon onderwijs heeft recht op ondersteuning bij het vervoer naar school en terug naar huis/verblijfplaats.

In de pilootregio Antwerpen-Brasschaat-Schilde en Schoten zijn verschillende vormen van ondersteuning mogelijk, gaande van een schoolbus van centrale op- en afstapplaatsen tot individuele begeleiding op de fiets. Bespreek samen met de school van jouw keuze welke ondersteuning het best aansluit bij mogelijkheden van je kind.

Meer informatie vind je op www.buitengewoonleerlingenvervoer.be

Voor BuSO De Regenboog in Lier en Kessel geldt nog steeds de brede Vlaamse regelgeving rond leerlingenvervoer.  Op de website van onderwijs Vlaanderen vind je hier meer info over.   

38. Heb je hulp nodig om je kind aan te melden?

Neem contact op met je CLB, de school voor buitengewoon secundair onderwijs waar je wenst in te schrijven of met de Helpdesk Meld je aan. 

39. Ik heb mijn kind niet aangemeld, wat nu?

Je kan je kind vanaf maandag 31 mei 2021 om 9 uur inschrijven in een school die nog vrije plaatsen heeft. Vanaf dan kan je je kind ook laten toevoegen aan wachtlijsten van scholen die reeds volzet zijn. Op vrijdag 28 mei 2021 vind je op deze website bij 'info over scholen' een overzicht van de scholen met vrije plaatsen.

Hoe schrijf je je kind in?
De vrije inschrijvingen verlopen via de scholen zelf. Kijk op de website van de school hoe je je kind nog kan inschrijven of kan laten toevoegen aan de wachtlijst.