Veelgestelde vragen over het aanmeldsysteem
In Antwerpen werken alle secundaire scholen voor buitengewoon onderwijs met een online aanmeldsysteem 'Meld je aan'. Daarnaast sluiten ook Buso De Regenboog campus Lier en campus Kessel aan. Met Meld je aan zorgen de scholen ervoor dat zo veel mogelijk kinderen zich kunnen inschrijven in de school van hun keuze. Zo heeft iedereen evenveel kans om zijn of haar kind in te schrijven in een school en ontstaan er geen wachtrijen aan de schoolpoort.
- Alle scholen voor buitengewoon secundair onderwijs in Antwerpen en districten.
- BuSO De Regenboog campus Lier en campus Kessel.
- Op het IAC-verslag of het OV4-verslag van je kind staat vermeld welke opleidingsvorm en type onderwijs voor jouw kind van toepassing is. Je kan je kind aanmelden voor alle scholen die die opleidingsvorm en dat type onderwijs aanbieden.
- Kinderen met een IAC-verslag of een OV4-verslag die voor de 1ste keer naar het buitengewoon secundair onderwijs gaan.
- Kinderen met een IAC-verslag of een OV4-verslag die vanaf het schooljaar 2025-2026 van school willen veranderen (voor alle leerjaren).
- Wil je kind van studierichting veranderen, maar blijft het in dezelfde school? Dan stroomt je kind gewoon door en hoef je niet aan te melden.
Je kiest vrij welke scholen je op jouw voorkeurslijst zet. Het computersysteem van Meld je aan zoekt een plaats voor je kind op een school die zo hoog mogelijk op deze lijst staat. Je kind krijgt alleen een toewijzing of een wachtplaatsnummer bij de scholen uit je lijst.
Aanmelden voor het buitengewoon onderwijs is niet verplicht. Het is wel de beste manier om een plaats te krijgen op een school van je voorkeur. Als je je kind niet aanmeldt, kan je het pas inschrijven vanaf vrijdag 6 juni 2025 vanaf 9 uur in een school voor buitengewoon secundair onderwijs met resterende vrije plaatsen.
Het IAC-verslag of het OV4-verslag, de lijst met scholen van jullie voorkeur, het rijksregisternummer van je kind en toegang tot het internet. Je kan aanmelden met een computer, tablet of smartphone.
Heeft je kind geen rijksregisternummer? Contacteer de helpdesk via het gratis nummer 0800 62 185.
Heb je geen internet toegang? Gebruik gratis een computer met internet in een bibliotheek, ontmoetingscentrum of ga naar een webpunt.
Inclusief onderwijs zorgt ervoor dat leerlingen met een IAC-verslag of een OV4-verslag toch naar een school voor gewoon secundair onderwijs kunnen gaan.
Wil je inclusief onderwijs voor je kind? Neem dan contact op met de helpdesk op het gratis nummer 0800 62 185.
Het buitengewoon secundair onderwijs is opgedeeld in opleidingsvormen en types. Op het IAC-verslag of OV4-verslag dat je kreeg van het CLB, staat welke opleidingsvorm en welk type geschikt zijn voor jouw kind.
Er zijn 4 opleidingsvormen:
- Opleidingsvorm 1 geeft je kind extra hulp om zich sociaal aan te passen en later in een beschermde omgeving te leven.
- Opleidingsvorm 2 geeft je kind extra hulp om zich sociaal aan te passen en aangepast werk te vinden in een beschermde omgeving.
- Opleidingsvorm 3 bereidt je kind voor op een specifiek beroep in een gewone werkomgeving.
- Opleidingsvorm 4 biedt dezelfde studierichtingen aan als het gewoon, voltijds secundair onderwijs. Het bereidt je kind voor op een studie in het hoger onderwijs en later op een actief leven.
Er zijn de volgende onderwijstypes:
- Type basisaanbod: voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben die ze niet kunnen krijgen in een school voor gewoon onderwijs.
- Type 2: voor kinderen met een verstandelijke beperking.
- Type 3: voor kinderen met een emotionele of gedragsstoornis, maar zonder verstandelijke beperking.
- Type 4: voor kinderen met een motorische beperking.
- Type 6: voor kinderen met een visuele beperking.
- Type 7: voor kinderen met een auditieve beperking of een spraak- of taalstoornis.
- Type 9: voor jongeren met een autismespectrumstoornis, maar zonder verstandelijke beperking.
In Opleidingsvorm 1 zijn de kinderen ingedeeld in verschillende klasgroepen. In dit document vind je meer informatie over de verschillende klasgroepen.
In Opleidingsvorm 2 werkt men met verschillende fases. In dit document vind je meer informatie over de verschillende fases.
Volg alle stappen in het aanmeldproces. Bij stap 2 vul je de gegevens van je kind in. Kies daar voor OV1 en duid aan welk type en welke klasgroep het CLB adviseert voor je kind. In dit document vind je een omschrijving van de verschillende klasgroepen. Twijfel je? Neem contact op met de school waarvoor je wil aanmelden.
Volg alle stappen in het aanmeldproces. Bij stap 2 vul je de gegevens van je kind in. Kies daar voor OV2 en duid aan welk type en welke fase het CLB adviseert voor je kind. In dit document vind je een omschrijving van de verschillende fases. Twijfel je? Neem contact op met de school waarvoor je wil aanmelden.
Volg alle stappen in het aanmeldproces. Bij stap 2 vul je de gegevens van je kind in. Kies daar voor OV3. Duid aan welk type het CLB adviseert voor je kind en voor welke opleiding je je kind wil inschrijven. Je kan je kind voor maximaal 4 opleidingen aanmelden in OV3.
Moet je je kind aanmelden voor het observatiejaar? Dan kan je nog geen opleiding kiezen.
Volg alle stappen in het aanmeldproces. Bij stap 2 vul je de gegevens van je kind in. Kies daar voor OV4. Duid aan welk type het CLB adviseert voor je kind en voor welk jaar en welke studierichting je je kind wil inschrijven. Je kan je kind voor maximaal 4 studierichtingen aanmelden in OV4.
Er zijn twee aanmeldperiodes:
- Met voorrang: meld je kind aan tussen maandag 17 februari 2025 (vanaf 9.30 uur) en dinsdag 11 maart 2025 (tot 17 uur).
- Zonder voorrang: meld je kind aan tussen maandag 24 maart 2025 (vanaf 9.30 uur) en vrijdag 25 april 2025 (tot 17 uur).
Wil je weten of je recht hebt op voorrang? Ga naar vraag 19.
Het computersysteem van Meld je aan verdeelt alle vrije plaatsen onder de aangemelde kinderen. Dit gebeurt onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder. (Zie ook de vragen onder het thema ‘Plaatsverdeling’).
Als je je hebt aangemeld met voorrang, ontvang je op 11 maart 2025 een e-mail en een bericht in je account op deze website. Heb je je zonder voorrang aangemeld? Dan krijg je op 9 mei 2025 een e-mail en een bericht in je account. Daarin staat of je je kind kan inschrijven en op welke school. Je ontvangt hierover ook nog een brief.
Heb je de voorrangsperiode gemist? Dan kan je nog aanmelden zonder voorrang tussen 24 maart en 25 april 2025 tot 17 uur.
Heb je de aanmeldperiode zonder voorrang gemist? Dan kan je je kind inschrijven in een school waar nog beschikbare plaatsen zijn tijdens de vrije inschrijvingsperiode (zie vraag 27). Je kan je kind ook op de wachtlijst laten zetten bij scholen die al volzet zijn.
Neem contact op met de ‘disfunctiecommissie’. Dat kan via het Klachtenformulier op de pagina ‘Hulp nodig’ in het menu bovenaan. Je hebt daarvoor 30 dagen de tijd nadat je het bericht hebt ontvangen met het resultaat van je aanmelding.
Ben je het niet eens met de beslissing van de disfunctiecommissie? Contacteer de commissie inzake leerlingenrechten.
Elke school heeft een andere aanpak. Het is een goed idee om op voorhand meer informatie op te zoeken over de scholen waar je kind naartoe kan gaan. Je vindt meer info via:
- de scholenlijst in de brochure
- de website van de scholen
- de scholenzoeker
Het is ook altijd een goed idee om scholen te bezoeken. Je vindt de data van de infomomenten op de website van elke school of op de scholenzoeker.
Je kind heeft recht op voorrang op een school als:
- een broer of zus al naar die school gaat
- minstens 1 van de ouders op die school werkt
- je kind campusvoorrang heeft
- de school, de opleidingsvorm en het type aanbiedt dat vermeld staat op het IAC-verslag of het OV4-verslag van je kind
Nee, om recht te hebben op voorrang moeten de kinderen van ‘dezelfde leefentiteit’ zijn. Dat betekent:
- broers en zussen: kinderen met 2 gemeenschappelijke ouders die al dan niet op hetzelfde adres wonen
- halfbroers en halfzussen: kinderen met 1 gemeenschappelijke ouder die al dan niet op hetzelfde adres wonen
- kinderen die eenzelfde hoofdverblijfplaats (‘domicilie’) hebben, maar geen gemeenschappelijke ouder(s), zoals stiefbroers en -zussen
Je kan je kind met voorrang inschrijven op de school waar jij werkt. Het maakt niet uit of je voltijds of deeltijds werkt, of wat je functie is: leerkracht, klusjesman, administratief medewerker, logopedist, …
Op het moment van de inschrijving moet je een arbeidscontract hebben van meer dan 104 dagen in de school waar je je kind wil inschrijven. Je hoeft daarom nog geen 104 dagen effectief te hebben gewerkt voor de school op het moment van de inschrijving.
Ben je geaffecteerd aan een school maar ben je tijdelijk aangesteld of tewerkgesteld in een andere school? Dan heeft je kind voorrang in beide scholen.
Nee, je kind heeft alleen voorrang op dezelfde school als waar jij werkt.
Nee, je kind heeft alleen voorrang op dezelfde school als waar jij werkt.
Je kind heeft ‘campusvoorrang’ als het naar school gaat in een basisschool voor buitengewoon onderwijs en je het kind inschrijft voor een school voor buitengewoon secundair onderwijs op dezelfde campus. Weet je niet zeker of je recht hebt op campusvoorrang? Neem dan contact op met de school van je kind.
Door meer scholen op je voorkeurslijst te zetten verklein je de kans dat je kind geen school heeft. Meer scholen opgeven betekent niet dat je minder kans maakt op de school van je voorkeur.
Tips:
- Wil je kind graag naar een school waar weinig of zelfs geen beschikbare plaatsen zijn? Zet die school dan toch op je voorkeurslijst. Je kind komt er dan op de wachtlijst.
- Voeg ook scholen met vrije plaatsen toe aan je voorkeurslijst.
- Na elke aanmeldperiode geeft een deurwaarder elk kind een willekeurig nummer, per school en per klasgroep waarvoor het aangemeld is.
- Het kind met het laagste nummer krijgt de 1ste vrije plaats in de klasgroep waarvoor het kind is aangemeld. Eerst krijgt nummer 1 een plaats, dan nummer 2, dan nummer 3, … enzovoort, tot alle plaatsen van de klasgroep zijn ingevuld.
- Een kind dat op meerdere scholen voor een bepaalde klasgroep een plaats geeft, krijgt enkel een plaats op de school die het hoogst op zijn voorkeurslijst stond. Alle scholen die lager staan dan de school waar je kind een plaats heeft, vallen weg.
- In een laatste ronde zoekt het programma naar keuzes die elkaar blokkeren. Kregen er kinderen een ticket in elkaars 1ste school van voorkeur? Dan wisselt ‘Meld je aan’ die tickets om.
Als je kind geen plaats kreeg bij de plaatsverdeling, kan je het nog inschrijven bij een school met resterende vrije plaatsen tijdens de vrije inschrijvingsperiode.
- Op donderdag 5 juni 2025 vanaf 12 uur vind je een overzicht met scholen die nog vrije plaatsen hebben bij 'info over scholen'. Vanaf dan kunnen de medewerkers van de helpdesk samen met jou zoeken naar de beste oplossing voor je kind.
- Vanaf vrijdag 6 juni 2025 om 9 uur kan je je kind inschrijven in een van die scholen tijdens de vrije inschrijvingsperiode.
- Let op: tijdens de vrije inschrijvingsperiode gaat een vrije plaats naar de eerste leerling die ervoor inschrijft.
- Je kan je kind ook nog toevoegen aan de wachtlijst van een school die op dat moment geen vrije plaatsen heeft.
- Contacteer de medewerkers van de helpdesk. Ze zoeken samen met jou naar de beste oplossing voor je kind.
Heeft een school die je hoger gerangschikt had geen plaats meer in de klasgroep waarvoor je je kind hebt aangemeld? Dan staat je kind automatisch op de wachtlijst. De wachtlijst geldt tot dinsdag 7 oktober 2025. Scholen zijn verplicht om de volgorde van de wachtlijst te respecteren. Na deze datum beslist de school zelf of ze de wachtlijst verder volgt.
Vraag hierover informatie bij de directie.
Als er een plaats vrijkomt in een school waar je kind op de wachtlijst staat, dan neemt de school zelf contact met je op. Geef dus zeker een correct gsmnummer of e-mailadres op. Zo kan je je kind toch nog inschrijven in je favoriete school. Zelfs als je kind ondertussen al in een andere school ingeschreven was.
Let op: als je je kind via de wachtlijst inschrijft in een school, dan wordt je kind automatisch geschrapt van de wachtlijsten van alle scholen die lager op je voorkeurslijst stonden.
Sta je voor meerdere scholen of voor meerdere klasgroepen op de wachtlijst? Dan krijg je voor elke school en voor elke klasgroep een mededeling van niet-gerealiseerde inschrijving. Je vindt de mededeling van niet-gerealiseerde inschrijving in je postvak op deze website bij het resultaat van de aanmelding.
- Een officieel document waarop de juiste schrijfwijze van de naam van je kind staat en de geboortedatum van je kind. Bijvoorbeeld een identiteitskaart (eID) of een ISI+-kaart of een klever van het ziekenfonds.
- Het IAC-verslag of het OV4-verslag van je kind of een voorlopig document van het CLB.
Als je niet inschrijft in de school waar je kind een toekenning kreeg voor 4 juni, dan vervalt je plaats in deze school.
Je kan je kind nog inschrijven in een school die nog resterende vrije plaatsen heeft tijdens de vrije inschrijvingsperiode. (Zie vraag 27).
Je kan alleen een account aanmaken tijdens de aanmeldperiodes (zie vraag 15).
Je vindt het rijksregisternummer van je kind op:
- de identiteitskaart of Kids-ID van je kind
- de ISI+-kaart
- de gele klevers van het ziekenfonds van je kind
Heeft je kind geen rijksregisternummer? Contacteer de helpdesk op het gratis nummer 0800 62 185.
Log in met je gebruikersnaam en paswoord. Je kunt alle gegevens aanpassen tijdens de volledige aanmeldingsperiode.
Je kan aanmelden via een computer, tablet of smartphone met internet.
- Heb je geen internet? Ga naar een webpunt. Daar kun je internet of een computer met internet gebruiken, gratis of tegen een kleine vergoeding.
- Je kunt ook mailen of bellen naar de helpdesk.
Elke leerling in het buitengewoon onderwijs heeft recht op ondersteuning bij het vervoer naar school en terug naar huis. Bespreek samen met de school wat de beste manier is voor jouw kind om naar school te komen. Je vindt meer info op www.buitengewoonleerlingenvervoer.be.
Let op: De Regenboog volgt de Vlaamse regelgeving over leerlingenvervoer.
- bij het CLB
- bij de school voor buitengewoon secundair onderwijs waar je je kind wil inschrijven
- bij de Helpdesk Meld je aan